Sats på stemningsrik utebelysning i hagen

11. juni 2019
Utebelysning

Utelyset er det første møtet med hjemmet ditt og fungerer som en overgang mellom ute og inne. Dessuten kan en god løsning med lys virke preventivt mot innbrudd. Invester litt tid og krefter i planlegging. Det vil spare deg for mye tid, irritasjon og penger siden. Husk også at utebelysning gir hagen et ekstra løft.

Vi gir deg hageekspertenes 9 beste råd.

Utebelysning for alle årstider

Ekspertene anbefaler ikke lenger de gamle utelysene som man setter rett på veggen. Disse gir nemlig for lite stemningslys til uterommet. Det anbefales heller å velge annen utebelysning som gir langt mer «trolsk» belysning i hagen. I tillegg er det viktig å tenke på at det kommer en mørkere årstid, og med den mange flotte muligheter til å belyse hagen.

Hageekspertenes 9 beste tips:

1. Sett belysningen langt unna der du sitter

Sett belysningen langt unna der du sitter for en lunere stemning. Hvis du skal lyse opp veggen – gjør det mot en vegg med høye planter foran. Da får du noe som ser flott ut, samtidig som det er en praktisk belysning.

Tenk dybde når du lyssetter hagen. Plasser lyspunktene i utkanten av hagen heller enn helt inntil huset. Det skaper mer rom og dybde.

2. Belys omgivelsene

Skap stemning med punktbelysning og spotlight for å lyse opp enkelte planter. Du kan lage spesielle effekter ved å lyse opp en skulptur, en hagedam, et bed eller et vakkert tre. Husk at en spotlight fås i flere forskjellige ”åpningsvinkler”; slik at du både kan få en spotlight som lyser med en veldig direkte og smal stråle, men også en som har en vid vinkel og gir et dust og diffust lys.

3. Velg kvalitet

Utebelysningen skal tåle all slags vær hele året gjennom. Ved å kjøpe kvalitetsprodukter får du godkjente produkter. Levetid og tilgang på reservedeler henger ofte sammen med kvalitet. Siden utebelysningen skal tåle all slags vær, bør du sørge for at armaturet er sikret mot fuktinntrengning.

4. Bruk LED-lys utendørs

LED-lys finnes nå i mange ulike varianter. Bruk av LED sparer deg for utgifter på strømregningen.

5. Våg å eksperimentere

Du kan eksperimentere med utradisjonelle lyskilder i form av lyskuler, lyskjeder, «øyestikker-lys» og lys som flyter i vann. Lysende kuler i ulike farger, som kan skifte farger, kan også gi en spenstig utelyseffekt i hagen. Det finnes også store blomsterurner og møbler med god sittekomfort som har innebygget lys. De er utrolig tøffe i et hvilket som helst miljø! Det gjelder å tørre!

6. Ikke all belysning behøver være elektrisk

Skap stemningslys utendørs hele året rundt med levende lys, for eksempel i et enkelt Norgesglass, som også kan henges opp i trærne. Er sommeren solrik og varm, kan du også få nytte av solcelle-lys.

7. Lys opp inngangspartiet

Plasser en elektrisk utelampe ved garasjen og over inngangsdøren. Velg gjerne en stil som passer til huset.

På områder du skal til (for eksempel garasjen), og som ikke har konstant belysning, kan det være smart å installere en ”sensor” langs stien. Denne kan tenne lyset på stedet du går mot, når du er kommet halvveis.

8. Utelamper

Sats på utelamper der du trenger lys, for eksempel ved inngangspartiet og langs gangstier. I stedet for høye gatelykter kan du velge lave typer som bare kaster lys der du skal gå.

9. Ta hensyn til naboen

Installer eller heng opp utelysene slik at de ikke blir til sjenanse for naboene.

Kilde: viivilla.no