Sjekkliste for julelys – inne og ute

3. desember 2018

Julen nærmer seg og det skal monteres julelys, men hvordan gjør man det på best mulig måte? Vi gir deg en sjekkliste for julelys – både inne og ute. Så kan du gå en hyggelig og trygg juletid i møte.

​Julelys skaper stemning i høytiden, men det kan samtidig være utfordrende å montere de på en trygg og sikker måte. Å feste lysene går greit for de fleste, men koblinger og ledninger er ikke alltid like lett å få til på en praktisk og sikker måte. Spesielt er det viktig å være oppmerksom på lys som skal brukes ute. Her er noen tips til aktuelle løsninger:

Sjekkliste for julelys – utendørs

Vinteren er som kjent en kald og våt årstid, og elektriske koblinger er ikke spesielt glade i fuktighet. Resultatet kan bli kortslutninger og sikringer som går, i beste fall. Men det kan også bli fare for varmgang som kan føre til brann. Det er derfor ekstra viktig å bruke produkter som er godkjent for utendørs bruk.

Snakker vi om utstyr for 230 volt brukes det mer fleksible materialer i isolasjonen rundt lederne i kablene, det samme gjelder kontaktene som sitter på kablene. Disse er gjerne av gummi og laget slik at de blir tette når de kobles sammen. Kontaktene på utendørs vegger skal alltid være utstyrt med lokk, slik at det ikke skal komme fuktighet inn i strømførende elementer.

Det finnes også spesielle ledninger og kontakter med skrufatning, disse er vanlige på utendørs belysning fra mange leverandører. De er vesentlig mindre enn vanlig kontaktmateriell og er ikke egnet til generell bruk.

En annen løsning er en vanntett kapsling for vanlig utendørskabel. Du plasserer kontaktene i kabelskjøten i boksen, lukker den og låser den med en klemme. Dette arrangementet tåler å ligge helt nedsnødd i månedsvis.

Standarder for materiell

Felles for alt utendørs materiell er at det skal være tett for både faste gjenstander og vann etter en viss standard. Denne standarden er internasjonal og kalles IP-standarden. Det består av bokstavene IP og to siffer, og eventuelle tilleggsbokstaver.
Elektrisk utstyr godkjent for utebruk skal være merket IP44 eller bedre.

Det første 4-tallet betyr at det ikke er åpninger i utstyret som er større enn én millimeter. Det andre 4-tallet betyr at det skal tåle vannsprut av typen regn eller dusj fra alle kanter.

Hva er en god løsning?

For utendørs belysning består en god løsning av en strømforsyning som befinner seg trygt plassert innendørs og ikke er utsatt for fuktighet. Strømforsyningen leverer så lavvolt til et LED-basert lysopplegg. Ledninger legges trygt med tanke på snøfresere og andre faremomenter, gjerne nedgravd i rør, alternativt festet under en treplanke som er festet med jordspiker, eller hengt opp i takhøyde. Om lysarrangementet så skal begrenses til et par busker i hagen eller utvides til en lysfest à la Las Vegas overlater vi til hver enkelt…

Sjekkliste for julelys – innendørs

De fleste av oss har vel hygget oss med å finne frem julelysene fra i fjor, koble dem til og finne ut at de ikke virker. Det skyldes at de er koblet i serie (strømmen må gå gjennom alle pærene). Da er det nok at bare én enkelt pære har gått for at det ikke blir lys i det hele tatt. Har du en lenke med 20 eller flere pærer kan det fort føles som en umulig oppgave å finne ut av hvilke pærer som har gått. Trikset er å skru ut alle pærene og sjekke om de er hele med et ohm-meter (du kan også bruke et batteri). Det tar ikke mange minuttene. Og reservepærer kjøper vi ganske mange av når vi kjøper et nytt sett med julelys, da holder de i flere år.

Merk deg at det nå også finnes juletrelys og lyslenker som ikke er koblet i serie, og noen som er en kombinasjon og delt inn i seksjoner med færre pærer å feilsøke på. 

Hva med LED?

LED er absolutt å anbefale, også til julebelysning, fordi LED-pærene har lengre levetid. I tillegg er LED-pærer vesentlig mer robuste enn glødepærer. Når man nå får LED-pærer som lyser like behagelig varmt som glødepærer, er det ingen god grunn til å kjøpe noe annet hvis man skal handle noe nytt.

Ledningene

I verste fall kan man snuble i ledningsfloken og ta med seg juletreet i fallet, trikset er derfor å få lagt ledningene på en fornuftig måte.

På teater og i filmstudio bruker man tape til å feste kabler med, men det er ikke så populært i de tusen hjem. Den enkleste løsningen er å legge et litt tykt og tungt teppe mellom treet og stikkontakten. Men unngå for all del å dekke til eventuell transformator eller strømforsyning!

En annen fordel med LED er at strømforbruket er langt lavere enn med glødepærer. Derfor kan ledningene gjøres enda tynnere og er lettere å skjule under et teppe, matte eller lignende.