Sjekkliste for å unngå brann i julen – sju ting du bør sjekke

6. desember 2018

Et par minutters runde i huset før tannpussen minimerer risikoen for at en brann skal oppstå i hjemmet ditt. Les vår sjupunkts sjekkliste for å unngå brann i julen.

Antallet boligbranner som skyldes åpen ild og varme mer enn dobler seg fra november til desember, viser forsikringsstatistikk fra de siste fem år fra Finans Norge. Mange branner i jule- og nyttårstiden gjør at forsikringsselskapet If har laget et liste med sju enkle punkter å sjekke før du tar på pysjen eller nattkjolen. – Du vil aldri kunne sikre deg 100 prosent mot brann. Men følger du disse rådene, er du et godt stykke på vei, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

1. Blås ut levende lys

Sørg for at alle levende lys er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom der det er tent levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale. Det finnes et stort utvalg gode LED-lys på markedet nå, noe som gir deg en ekstra trygghet.

2. Skru av all julebelysning – også på juletreet

Trekk ut støpselet på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme eller når du legger deg for kvelden. Ikke slå av juletrebelysning med å skru på pærene. Vi anbefaler LED-pærer på julebelysningen, siden disse pærene avgir mindre varme og er mer brannsikre enn andre pærer.

3. Sjekk komfyren og stekeovnen

Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Dette kan også redusere risikoen for tørrkoking.

4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin

Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten.

5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover

Vi anbefaler deg ikke å lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis det er nødvendig å lade om natten, bør du lade rett i stikkontakten og ikke på soverommet. Lad på ryddig, stabilt og ikke-brennbart underlag med optiske røykvarslere i nærheten.

6. Sjekk peis og andre typer ovner

Pass på at du ikke bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovner.

7. Unngå å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover

Vi anbefaler deg å ikke bruke vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten dersom du kan unngå det.

Kilde: Forsikringsselskapet If