På loppis i sommer? Unngå å ta med brannfeller hjem

28. mai 2019
loppis

Er du blant dem som elsker loppis, og som teller ned til ferietid og høysesong for flotte funn? Gjenbruk og loppisfunn er gode ting, men vær obs på at gammelt elektrisk utstyr som lamper og symaskiner kan være rene brannfeller!

Elektrisk utstyr er i utgangspunktet ferskvare. «Gammelt elektrisk utstyr kan være brannfarlig og bør leveres inn hos forhandler for gjenvinning» er hovedregelen. Elektrisk utstyr har rett og slett begrenset levetid, og bør derfor skiftes ut og kasseres når det er blitt gammelt.

Det er klart du blir nostalgisk når du ser brødristeren du hadde på 80-tallet på bruktmarkedet. Det hadde vært skikkelig kult å ha den på kjøkkenet. Likeledes stålampa fra 60-tallet som minner deg om bestemorhjemmet. Rett og slett stilig. Den hadde gjort seg så bra i gangen. MEN…

…da er det viktig å huske at vi kan snakke om 50 år gamle ledninger og koblinger i den stålampa, mens brødristeren har elektriske komponenter som er 30 år gamle. Høres det egentlig helt trygt ut?

Retro er «in» og derfor lager produsentene nye modeller med gammelt design. Både brødristeren og stålampa finner du mest sannsynlig i butikkene i dag, og med fersk elektronikk!

Ønsker du likevel at bestemors stålampe skal brukes, kan du selv bytte ledning og støpsel hvis du fremdeles kan bruke ujordet støpsel. Bor du derimot i en nyere bolig med kun jordete kontakter, bør lampen pusses opp av registrert elektriker.

Hva kan du gjøre selv? Les mer her.

Alt du vil vite om jording finner du her

Elektrisk utstyr som er som er skrotet, skal du la forbli skrotet

For at du skal kunne være trygg i hjemmet ditt, er det viktig at elektrisk utstyr blir brukt riktig. Her får du noen gode tips og råd!

I over 40% av alle boligbranner er elektrisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr årsaken.
Her er noen gode råd for bruk av dine elektriske produkter:

  • Bruk kun CE-merkede produkter
  • Følg alltid bruksanvisningen på elektriske apparater når det gjelder både bruk og vedlikehold
  • Slå helt av elektriske apparater som ikke er i bruk. Ikke la dem stå i «standby»
  • Trekk alltid ut støpselet i termostatstyrte apparater når de ikke er i bruk
  • Ikke bruk lyspærer med større effekt enn det lampen er beregnet for
  • Ikke dekk til varmeovnen din
  • Ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten eller når ingen er hjemme
  • Ikke lad mobiltelefonen din på natta.

Kilde: elsikkerhetsportalen.no