Overraskende energityver

9. september 2019

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her får du tips om overraskende energityver.

Energityver

De fleste har fått med seg at det er mer energieffektivt å varme huset med varmepumpe enn elektriske ovner, at mangelfull isolasjon «stjeler» strøm i form av unødig ekstra oppvarming, og at det er mer lønnsomt å sette på en full oppvaskmaskin enn en halvfull.  Men det finnes også en rekke andre energityver i boligen, og Enova har samlet en liste over de mest vanlige. Noen av dem kjenner du sikkert fra før av, mens enkelte av dem kanskje vil overraske deg.

Ujevne kokekar

Har du gryter eller panner med bulker eller ujevn bunn? I så fall sløser du med strøm hver gang du bruker dem. I følge Enova bruker du opp til 50 prosent mer strøm med slike kokekar enn hvis bunnen er slett. 

Feil størrelse

For god utnyttelse av energien bør dessuten kokekarene passe til kokeplatene. Passer ikke pannen helt til noen av kokeplatene, er det bedre å velge den ringen som er litt mindre enn kokekaret. – Hvis en gryte på 16 cm settes på en 18 cm kokeplate på høyeste trinn, bruker du ca 25 prosent mer strøm enn hvis gryten passer på platen, skriver Enova.

Utnytt ettervarmen

Tradisjonelle kokeplater bruker forholdsvis lang tid på å kjøle seg ned etter de er slått av. Dette kan du dra fordel av ved å slå av platen en stund før maten er ferdig. NB: bruker du gass eller induksjon får du ikke samme effekt.

Rim i fryseren

Rim i fryseren øker strømforbruket. En lur regel å følge er derfor å avrime fryseren når det er mer enn en halv centimeter med rim.

Frostig forglemmelse

Dagens frysere har en innfrysingsfunksjon for hurtig innfrysing som skal sikre kvaliteten på maten. Sjekk om denne funksjonen slår seg av automatisk

– Mange glemmer å slå den av, og dermed kjører denne funksjonen uavbrutt, skriver Enova.

Frossen mat i ovnen

I følge Enova bruker du rundt 30 prosent mer strøm på å steke en frossen stek i forhold til en som er opptint. Lar du derimot steken få tine godt i kjøleskapet, bruker du ikke bare mindre energi på stekingen, men du sparer også energi ved at den frosne steken bidrar til å holde temperaturen nede i kjøleskapet mens den tiner.

Våt vask

Hvis du bruker tørketrommel, bør du sørge for at klærne får en god omgang med sentrifugering før du hiver dem i tørketrommelen. – Hvis du bruker tørketrommelen tre ganger i uka, og sentrifugerer med 1600 omdreininger i stedet for 1000, kan du spare 125 kWh i året, hevder Enova. Det aller beste er selvsagt å bruke tørkesnor i stedet.

Fullt lo-filter

Gjør det til en vane å rense lo-filteret på tørketrommelen mellom hver gang du bruker den. Det forkorter tørketiden og reduserer dermed strømforbruket.

Kilde: Enova