Lys mørketid med bruk av LED-lys

15. november 2018

Ved å investere i LED-lys får du god belysning med lavt energiforbruk. Det er gode nyheter for oss som bor langt mot nord, og gjerne omgir oss med masse lys for å lyse opp mørketiden. Les flere av våre tips – rom for rom.

Det er mange fordeler ved å bruke LED-lys i boligen:

LED-belysning er svært energibesparende, og gode LED-lamper kan vare i 50.000 timer. Det betyr at hvis lyset står på i åtte timer daglig, så har du samme lampe i 15 år.

I tillegg til å spare energi, gir ikke LED-lamper fra seg like mye varme som glødelampen og hallogenpæren. Det gjør LED-lampen mindre brannfarlig, i tillegg til at den ikke gir uønsket varme i sommerhalvåret.

Kaldt eller varmt lys

For å få lys med best mulig fargegjengivelse, bør du velge LED-pærer med 2700 Kelvin (K). Det lyset ligner det vi er vant med fra tradisjonelle glødepærer. Høyere tall enn 2700 K vil gi kaldere/hvitt lys, lavere tall gir varmere/gult lys.

‒ Kelvin-gjengivelsen på pakken bør være spesifikk. Du bør også velge LED-pærer fra anerkjente leverandører og garantien bør være fem år.

Belysning rom for rom 

Du trenger ikke sitte i et mørkt, trist hus for å spare strøm. Med LED-pærer og hensiktsmessig plassering får du alt lyset du trenger samtidig som energibruket holder seg lavt. Her får du noen tips om praktisk belysning hjemme:

Kjøkken

‒ På kjøkkenet trenger du både arbeidslys til matlaging og dempet lys til middagskos. Downlights eller spotskinne med dimbare LED-lys i taket gir god allmennbelysning til rommet. En list med LED-lys kan plasseres under overskapet, slik at du får godt arbeidslys på kjøkkenbenken.

I boder, gang og vaskerom er det smart å installere sensorer som slår av lyset automatisk når rommene ikke er i bruk.

‒ Her kan en energilampe med LED, som er en lysarmatur med innebygd sensor, være praktisk. I gangen og i trappa er det også nyttig å ha veggspotter innfelt i veggen. Det markerer trappetrinn og viser vei i mørket.

Stua

I stua anbefales dimbare LED-lys som allmenbelysning:

‒ I stua vil downlights eller spotter på en skinne, gi en jevn og energieffektiv allmenbelysning.

På badet trenger du mye lys:

‒ Et tilstrekkelig antall downlights med riktig fargegjengivelse, vil her gi deg hensiktsmessig belysning. Det er viktig med godt taklys i tillegg til ekstra belysning ved speilet. Lamper på hver side av speilet gjør at du får godt lys til for eksempel sminking og barbering og du unngår skygger i ansiktet.

Soverom

På soverommene kan du for eksempel bruke takarmatur med LED-lys i sandblåst glass eller opalisert plast.

‒ Det sprer lyset utover rommet og gjør også at du ikke ser selve lysdiodene.

I tillegg til nattbordslamper, har du kanskje behov for arbeidslys til skrivebordet. En bordlampe gir konsentrert lys til lesing og skriving.

‒ Til PC-bruk er det ikke alltid nødvendig med ekstra arbeidslampe fordi PC-skjermen reflekterer lys. Men du må selvsagt ha tilstrekkelig lys til å se tastaturet. Dette avhenger av alder. En 60-åring trenger fem ganger så mye lys for å se like godt som en 20-åring.

Husk at når det gjelder belysning, er det ikke så mye du har lov til å gjøre selv. Du kan koble til lampetter, bordlamper og lignende, men downlights og andre armaturer må av sikkerhetsmessige årsaker installeres.

Ta gjerne kontakt med vårt datterselskap El-Co som driver med elektroinstallasjon. De kan gi deg råd som er tilpasset din bolig.

Kontakt El-Co her