Svorka 30 år – Vi feirer vår fortid og vår fremtid

31. august 2017
shutterstock_104646992_web

Svorka 30 år – les vår historie, og våre tanker om fremtiden

30 år er en fin alder. Voksen nok til å ha verdifulle erfaringer, ung og vågal nok til å være åpen og nytenkende. Men når sant skal sies kan man hevde at vi juger litt på alderen. For egentlig har vi historikk tilbake til slutten av 1800-tallet. Vi har bladd i boka Svorkahistoria og vil gjerne dele noe av fortellingen med deg. Vil du vite mer, finner du mange historiske skatter i boka. Fremtiden blir ikke til ved hjelp av mimring. Derfor vil vi også fortelle hvordan vi har tenkt feire 30-årsjubileet, og hva våre viktigste prosjekter er i tiden fremover.

Da elektrisiteten kom til bygdene

Vi kan ikke gi en fullgod og rettferdig oversikt over Svorkas historie på disse få linjene. Til det er det for mange ildsjeler, steder, hendelser. Men vi kan prøve å gi noen smakebiter av det som har gjort oss til det vi er i dag. En ressurs for lokalsamfunnet, skapt av lokalsamfunnet.

Elektrisk lys var en nesten ufattelig nyvinning. Den betød at man kunne jobbe flere timer i døgnet. Den elektriske kraften kunne brukes i fabrikkene, og da den nådde private hjem, fikk den en enorm betydning: Tenk bare på hvordan elektriske kokeplater og andre finesser gjorde hverdagen enklere og mer komfortabel.

Bak kraftproduksjonen lå det hardt arbeid. Fossekraft var avhengig av rennende vann. Vinterstid måtte ofte arbeidskarer opp i fossen med økser for å hugge løs is. Drivkraften bak arbeidet var en imponerende – og berettiget – fremtidstro.

Det skulle vise seg at kraftutbyggingen var noe av det som skulle til for å redde distriktet fra fraflytting. Med mer effektive og sikrere arbeidsforhold gikk det godt i flere bransjer, og antall arbeidsplasser økte. Folk kom langveisfra for å få seg jobb der det var installert elektrisk kraft.

Talgø Møbelfabrikk (Nordmøre Aktiemøbelfabrikk) var den første bedriften på Nordmøre som brukte fossekraft til å produsere strøm, og som fikk elektrisk lys. Det skjedde i 1899 – et halvt århundre før det ble vanlig for folk flest.

Forhistorien

Flere nordmørskommuner prøvde allerede i 1918-19 å få i gang et kommunalt kraftselskap, men det stagnerte på grunn av dårlig økonomi. Med visjonære heimbygdinger som hadde sett seg litt rundt i verden og kanskje fått noe opplæring ble det etter hvert fart på sakene likevel. Innen vi nådde 1940 hadde Svorka-regionen godt og vel 55 småkraftverk.

Med små kilder var kvaliteten ujevn, og det var vanlig å oppleve strømbrudd. I tillegg kom problemer med vannmangel, is og lekkasjer. Det var heller ikke alle som fikk nyte godt av kraftutbyggingene: Mange gårder lå mørklagte til ut på femti- og sekstitallet.

Under krigen ble det bygget ut flere plasser for å levere nok kraft til den tyske krigsindustrien. Etter krigen gikk omsider stat, fylke og kommuner sammen om ansvaret for å gi elektrisk kraft til alle.

Planlegging og arbeid knyttet til konsesjoner og utbygginger av kommunale kraftlag og andelslag ble organisert av Elektrisitetsforsyningskontoret i Møre og Romsdal (E-kontoret). E-kontoret ble også en pådriver for å slå sammen små kraftverk til fordel for større og mer robuste kraftverk, og banet vei for det som i dag er Svorka.

På midten av 1970-tallet kom stortingsmeldingen om at forsyning av elektrisk kraft skulle organiseres i større enheter, helst fylkesvis. Som en gulrot for sammenslåingen skulle det gis betydelig økonomisk støtte fra staten for å gjennomføre nødvendige investeringer.

Kraftverkene i Halsa, Surnadal og Rindal var ikke interessert i å bli styrt fra Kristiansund eller Molde. Stortingsmeldingen var det de trengte, og de gikk i gang med lokal organisering og en samarbeidsavtale som ledet mot fusjonen og oppstarten av Svorka Kraftselskap i årsskiftet 1986-87.

I ettertid har selskapet skiftet navn to ganger: Først til Svorka Energiverk i 1988, deretter til Svorka Energi i 1998. Fra de første pionéraktige kraftverkene til dagens konsern har det vært mange oppturer, noen nedturer og en eventyrlig teknologisk utvikling.

Fremtiden

Det ikke lenger en magisk opplevelse å få elektrisk lys over stuebordet ved hjelp av en lysbryter på veggen. I dag er det mulig å slå på lyset – eller til og med kaffetrakteren – med et knips, eller med et fingertrykk på mobilen din.

Er det én ting historien har vist, er det dette: Vi må hele tiden fornye oss. I en tidsalder hvor teknologien beveger seg i rekordtempo, skal Svorka være med på utviklingen.

Vi skal bidra med nye energikilder, nye bruksformer og økt digitalisering. Vi skal utvikle strømprodukter som er så enkle som mulig for deg. I fremtiden skal vi gi deg smarte hus med automatisk innstilling av gulvvarme og belysning. Komforten har aldri vært bedre, og bedre skal den bli. Et annet er omleggingen til elektroniske strømmålere i alle hjem, noe vi starter med i februar 2018.

Det er viktig for oss å bidra i eierkommunene våre Halsa, Rindal og Surnadal. Et viktig prosjekt er utbyggingen av bredbånd, som har en positiv effekt på lokalsamfunnet vårt.

–Vi må fortsette å trekke ny kompetanse inn i Svorka, og å ruste oss for fremtiden ved å tørre å være annerledes enn i dag. Jeg ser optimistisk på fremtiden, sier adm. dir. Halvard Fjeldvær.

30-årsfeiring

I 2017 fyller Svorka 30 år. Vi skal feire de ansatte, som er vår viktigste ressurs, med et internt arrangement. Til nye kunder har vi kampanjer på strøm og bredbånd, og for eksisterende kunder blir det lansert en morsom konkurranse allerede i september. Følg med på Facebook-siden vår for å holde deg oppdatert.

Svorka har alltid vært en del av lokalsamfunnet, og vi vet at vi alle trenger hverandre. En jubileumspott på 30.000,- skal derfor bli årets julegave til gode formål i Surnadal, Rindal og Halsa, som en måte å vise vår takknemlighet på. Jubileumspotten skal fordeles på tre heldige lag/organisasjoner som hver får kr 10.000,-.

Sammen har vi skapt en solid organisasjon, og det er slutt på å klatre opp i fossen med øks i minusgrader. Vi tror på en god fremtid full av energi, og gleder oss til 30 nye år.

Få boka Svorkahistoria – helt gratis

I anledning jubileumet gir vi også bort gratis eksemplarer av boka Svorkahistoria. Ønsker du et eksemplar, ta turen innom oss i Svartvassvegen 6.

Gjelder så langt lageret rekker