Godt lys på baderom

20. september 2018
Badekar

Skap et magisk baderom med kreativ belysning. Riktig baderomsbelysning handler om sikkerhet, funksjon og design!

På badet er det viktig med godt og riktig lys. Noen ganger har vi behov for lys som gjengir former og hudfarge, andre ganger ønsker vi en mer dempet og behagelig lyssetting. En god generell takbelysning er et godt utgangspunkt, og nødvendig ved rengjøring. Det er også viktig å kunne dimme belysningen slik at man kan skape en mer behagelig atmosfære for avslapping.

Se deg selv i god speilbelysning

Speilet er sentralt på ethvert baderom. Her bør man sørge for god fargegjengivelse og et så naturlig lys som mulig. Velg vegglamper med store og lysende flater for å redusere blending. Speilbelysning skal lyse opp ansiktet på en slik måte at den fjerner alle skygger, noe som gjør det lettere å legge sminke, barbere seg etc.

La lyset følge døgnet

Badet brukes til alle døgnets tider. Planlegg belysningen deretter. Badet kan være lyst og våkent om morgenen, mens det er mykt og stemningsfullt om kvelden. På nattestid kan et dempet lys slå seg på ved bevegelse, så slipper du våkne mer enn nødvendig når du må på toalettet. Forhåndsbestemte lyssettinger kan når som helst hentes fram med ett enkelt trykk på en trådløs stemningsbryter på veggen.

Huskeliste for god belysning til baderommet

  • God generell belysning for rengjøring
  • Mulighet for et mer dempet lys som skaper den rette stemningen
  • Godt lys rundt speilet, det beste er lys på hver side, samt overlys
  • Velg lyskilder med mest mulig naturlig fargetone, og LED for lavest varmeutvikling
  • Ha muligheten til å dimme speilbelysningen.
  • Husk at en 40-åring trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring

Soneinndeling bad – våtrom

Det stilles strenge krav til elektroinstallasjoner på våtrom. All elektrisk tilkobling på våtrom skal utføres av godkjent elektriker! Det er viktig å gjøre seg kjent med hvilken IP- grad lampene må ha for å være godkjent i riktig sone. Våtrommet er delt i ulike soner etter hvor stor fuktpåkjenningen er, og det er disse sonene som avgjør hvilke type lamper og armaturer som er godkjent å benytte i de ulike sonene.

Kilde: Lampehuset