Frostskader: Er huset ditt kledd for kulda?

12. november 2018
shutterstock_2570724

Kulda kan forårsake store skader på hjem og hytte hvis rør og renner ikke er beskyttet mot frostskader. Tips for å unngå vannskader er blant annet å stenge hovedstoppekranen når du reiser bort, og alltid huske å ha på tilstrekkelig varme.

Antall vannskader øker kraftig

Hvert niende minutt oppdages en vannskade i Norge. Ifølge Finans Norge (tidligere Finansnæringens Fellesorganisasjon – FNO) ble det i de tre første månedene i 2016 registrert drøyt 15.000 vannskader, noe som førte til erstatningsutbetalinger på nesten 620 millioner kroner. Det er seks prosent flere vannskader nå sammenlignet med samme periode i 2015. Erstatningsutbetalingene øker med så mye som 15 prosent. De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene.

–  Det er større sannsynlighet for å få enn vannskade enn både innbrudd og brann til sammen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Frostskader kan bli både kostbart og tidkrevende
Frostskader kan bli både kostbare og tidkrevende

Frostskader ofte årsak til vannskader

De fleste vannskadene skyldes ulike former for rørbrudd inne i boligen. I 2016 var det en betydelig økning av vannskader som skyldes frost. Det har ikke vært så mange frostskader siden den kalde vinteren i 2010 og 2011.

– Når isen i frostsprengte rør tiner, flommer vannet ut. Særlig i fritidsboliger kan skadene bli svært omfattende, fordi de oppdages sent. Det kan forårsake skader for millionbeløp, sier Stine Neverdal i Finans Norge.

Hun forteller om hus- og hytteeiere som har blitt møtt av skøytebaner på stuegulvet og isfosser i trappa. Finans Norge har gitt ut en liste med ti råd mot vannskader. Blant annet bør du stenge hovedstoppekranen når du reiser bort, og alltid huske å ha på tilstrekkelig varme.

– Det er spesielt viktig med varme der du ikke oppholder deg så mye. Det kan være seg på hytta, men også i kjelleren hjemme, sier Neverdal.

Hold rør og renner varme!

Snakk med din elektriker i dag for å forebygge skader på hus og hytte i vinterkulda. Her er noen av tiltakene elektrikeren kan hjelpe deg med:

Installere varmekabler i og utenpå rør

Da forhindrer du at vannet fryser, uansett hvor kaldt det er ute. Det kan være ekstra smart på hytta eller i kjelleren, der rom står tomme i store deler av kuldeperioden.

Legge varmekabler i takrenner.

Slik unngår du frosne rør og farlige istapper. Du kan også få varme i oppkjørsel og gangsti inn til huset, så du slipper å måke og strø.

Installere varmestyring i bolig og/eller hytte.

På denne måten kan du hele tiden ha kontroll over oppvarmingen. Styringssystemet lar deg stille inn ovnene slik at de gir svak, jevn varme når boligen står tom, og at den skrus opp automatisk når du kommer hjem. Varmestyring gir deg god kontroll over energiforbruket, og hindrer at du bruker mer strøm enn nødvendig.

Montere lekkasjestopper.

Dette er utstyr som monteres i nærheten av rør og for eksempel vaskemaskin. En sensor vil da registrere vann som siver ut der det ikke skal være. Vanntilførselen vil automatisk stoppes, slik at du slipper kostbare ødeleggelser i boligen din.

Ta gjerne kontakt med vårt datterselskap El-Co som driver med elektroinstallasjon. De kan gi deg råd som er tilpasset din bolig.

Kontakt El-Co her