Energimerking av hvite- og brunevarer

9. desember 2016
Hvitevarer

De fleste velger hvite- og brunevarer etter andre kriterier enn strømforbruk. Funksjon, utseende og andre egenskaper ved apparatet vil vanligvis være mer avgjørende.

Ta et bevisst valg

Hva som er ditt behov, vet bare du. Men energieffektivitet bør være med som vurderingskriterium når du skal kjøpe nytt utstyr. Hvis du tar bevisste valg, er det mulig å spare både penger og miljø.

Selv om den tekniske utviklingen har ført til lavere energibruk per produkt, har hyppigere bruk medført økt totalt energibruk. Hvite- og brunevarer, husholdningsapparater, datautstyr og annet teknisk utstyr i et hjem utgjør i dag ca. 15 % av det totale energiforbruket – men andelen er stigende. Levetiden på apparatene bidrar også til at det kan være mye å spare på å velge riktig. Når du f.eks. kjøper et kjøleskap bestemmer du hvordan strømforbruket til drift av dette blir i årevis framover.

I oversikten under får du en illustrasjon av hva forbruket til noen hvite- og brunevarer kan være for en familie som bor i en 120 kvadratmeter stor bolig. Som du ser bruker ikke apparatene så mye strøm hver for seg, men mange bekker små gjør som kjent en stor å. I en bolig på ca. 120 kvm er det vanlig å bruke ca. 3.750 kWh per år til elektriske apparater.

Se etter energimerking

Hvitevarer energimerkes for at du som forbruker skal kunne se hvor mye elektrisitet hvert enkelt produkt bruker. Da kan du sammenligne elektrisitetsbruken til ulike produkter, og få lavere strømregning ved å velge det mest energieffektive produktet. Hvitevarer er merket fra A til G der A er best og G dårligst. For kjøle- og fryseapparater finnes i tillegg klassene A+ og A++. Et A++ -kjøleskap bruker 40 % mindre strøm enn et A-kjøleskap og 55 % mindre enn et B-skap.

Følgende hvitevarer skal ha energimerking:

  • kjøle-/fryseapparater
  • oppvaskmaskiner
  • vaskemaskiner
  • tørketromler
  • kombinerte vaske-/tørkemaskiner
  • lyskilder
  • stekeovner
  • klimaanlegg

Det er butikkenes ansvar at produktene er riktig merket. Hvis energimerkingen mangler, kan du spørre betjeningen. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ansvarlig for energimerkeordningen.

Kilde: enova