Tips til elsikker vask

4. juni 2019
Elsikker-vask

Visste du at såpevann leder strøm? Vi gir deg tips til elsikker vask.

Ikke rengjør brytere, stikkontakter og støpsler med vann! Det er viktig du ikke får «forurenset» vann inn i det elektriske anlegget. Det betyr for eksempel såpevann. Normalt holder det lenge å støvsuge for å få bort støv. Dersom støvsuging ikke er nok for å få stikkontaktene eller bryterne rene, er en tørr mikrofiberklut neste steg.

Støvsug!

Et lite tips er at du også støvsuger i og bak tv-benken når du først støvsuger resten av stuen. TV-bokser, DVD-spillere og spillkonsoller utvikler varme og er derfor konstruert for å ha det luftig rundt seg. Viftene i de forskjellige boksene drar imidlertid inn mye støv. Og støv og varme er en dårlig kombinasjon.

De gamle kasse-tvene dro også inn mye støv som ble så varmt at det ofte tok fyr. Det skjer ikke med nye flatskjermer. Men i de andre elektriske komponentene med vifte kan det bli dratt inn ekstremt mye støv når de er plassert i tv-benken. Og det skal ikke store belegg med støv til før det isolerer veldig godt og utstyret kan dermed bli faretruende varmt.

Det gjør godt å ta en runde med støvsugeren bak varmeovner, vaskemaskinen, tørketrommelen og andre hvitevarer, også. ​Mens du er i gang, så husk å tømme lofilteret i tørketrommelen! Det kan til og med være lurt å rense røykvarslerne. Dette gjøres enklest med en støvsuger som du holder forsiktig opp mot røykvarsleren. 

Mange elektriske apparater har en kjølevifte på baksiden. Luftinntaket bør støvsuges regelmessig for å unngå at apparatet blir for varmt.

Kjøkkenviften

Branntilløp under matlaging kan også lett spre seg til kjøkkenviften og føre til rask og uventet brannspredning. Matfettet i kjøkkenviften kan faktisk også selvantennes av varmestråling fra komfyren. Filtrene i kjøkkenviften bør derfor vaskes regelmessig for å redusere risikoen for brann. ​Produsentene anbefaler at du vasker filtrene så ofte som én gang i måneden. Det er ikke kun pga. hygienen du bør vaske filteret i ventilatoren. En tett ventilator er også mer brannfarlig, forteller Norsk Brannvernforening. Over tid samler det seg opp store mengder brannfarlig fett i ventilatoren. Dette fettet kan bidra til at en brann raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen.

Alle ventilatorer har fettfilter, de er som oftest synlige og er de du ser på undersiden av ventilatoren. Husk å alltid slå av sikringen eller trekk ut stikkontakten til ventilatoren før du begynner å løsne filtrene. På de fleste nyere ventilatorer er det enkelt å fjerne filteret eller filtrene, se etter en knapp, håndtak eller lignende. Trykk inn knappen og ta filtrene ut. De aller fleste filtre kan settes i oppvaskmaskinen og vaskes på normalt vaskeprogram.

Hvis du har en liten oppvaskmaskin eller ønsker å vaske dem for hånd kan du selvsagt det. Vask filtrene i såpe og vann og skyld godt. Mange anbefaler en blanding av Zalo og salmiakk fordi det er godt egnet til å løse opp fett. Pass på at filtrene er tørket godt og at de dekker hele sugeflaten på ventilatoren før du setter de tilbake på plass.

Les mer om de største brannfelle her

Sjekk støpselet bak komfyren

Er du av typen som går virkelig grundig til verks, og trekker frem komfyren for å gjøre rent bak den også? Ja, da bør du benytte muligheten til å trekke ut støpselet til komfyren og sjekke at det ikke er brunsvidd eller brent.

Det er sikkert ikke så ofte du har komfyren fremme. Derfor bør du benytte muligheten til å sjekke støpselet når du først tar den frem.

Lykke til med elsikker vask!

Kilde: elsikkerhetsportalen.no