Egen ladestasjon til elbil

25. oktober 2017
shutterstock_190473212

Visste du at man bør ha egen ladestasjon til elbil? Det er nemlig ikke anbefalt å lade bilen fra et ordinært 16A-støpsel i garasjen.

Ikke anbefalt med ordinært støpsel

​Det selges stadig flere elbiler, men ofte utelater bilselger å informere kunden om at han bør sette opp en egen ladestasjon for elbilen hjemme. Det er imidlertid ikke anbefalt å lade elbilen med et vanlig 16A-støpsel i garasjen. Lader du elbilen med den gamle husholdningskontakten, får du ikke bare lavere ladehastighet – du kan også løpe en sikkerhetsrisiko.

Hvilke regler gjelder?

Fortsatt er det mange som lader elbilen til daglig fra vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med som standard. Ved bruk av denne typen stikkontakt for fast lading av elbil er det krav om jordfeilbryter type B og maks 10A sikring på dedikert kurs. Selv om denne typen stikkontakt er godkjent for 16A tåles ikke stor belastning over lang tid.  Husk også at hvis du bruker vanlig stikkontakt bør du ha en krok ved siden av for å henge opp ladekabelen. Sjekk stikkontakten jevnlig for skader og misfarging fra varmgang.

Ifølge NEK-forskriftene, gjeldende fra 1. januar 2014, SKAL det være egen forbrukerkurs for elektriske kjøretøy (merk: gjelder nyinstallasjon).

Egen ladestasjon?

For å slippe å ta ut ladekabel fra bilen og koble til og fra hver morgen kan du investere i en ladeuttak med fastmontert kabel eller uttak for den nye elbilkontakten. Denne typen kontakt er beregnet for å tåle større belastning over tid.

Slikt dedikert ladeutstyr koster rundt 10-15.000 kroner ferdig montert og kan bestilles hos din elektroinstallatør. Ladeuttak gir også mulighet for raskere lading og er en mer robust og sikrere løsning enn vanlig stikkontakt. Dette er en god investering i egen bolig.

Sikkerhet ved lading

På fast parkeringsplass for lading av elbil må sikkerhet mot overbelastning og jordfeil ivaretas. DSB har ofte erfart varmgang og smelteskader ved tilsyn. Slike skader utgjør en stor risiko for brann. I tillegg vil ladesystemet i elbilen maskere en vanlig jordfeilbryter som da ikke vil fungere ved jordfeil. Da kan det oppstå livsfarlige situasjoner. Det må installeres en spesiell jordfeilbryter type B som ikke forstyrres av støyen fra ladesystemet.

Her kan du lese mer om lading av elbil.

Kilder: ElsikkerhetsportalenDirektoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk Elbilforening