Personvern: Slik får du bedre personvern på nett

13. mars 2019

Internett er et yndet sted for kriminelle som er på jakt etter akkurat dine personopplysninger. Det er blitt viktigere enn noensinne å beskytte seg. Men selv om de fleste er klar over at vi bør være forsiktige, er de usikre på hva de selv kan gjøre for å bedre sitt personvern. Vi har laget denne listen med tips – følg den og få en langt sikrere datahverdag du også.

Passord

Beskytt alle enhetene dine med passord: Smarttelefonen, iPaden, PCen og så videre. Mange av oss lagrer en god del personlig informasjon på mobile enheter. Da er det lurt å beskytte enheten med et passord i tilfelle du mister den. Dette er ekstra viktig når det gjelder mobile enheter. Det faktum at de er mobile, gjør det naturlig nok lettere å miste dem. Samtidig inneholder de ofte lagrede passord til sosiale nettverk som Facebook og Twitter, e-postadresser med tilhørende passord, og eventuelle passord for tilgang til det trådløse nettet hjemme og på jobb.

Sosiale medier

Sosiale medier er nyttige, men kan også øke sårbarheten, ikke bare for deg, men for din familie, venner eller organisasjonen du jobber i. Ved å endre Facebook-innstillingene kan du regulere hvem som kan se det du deler på din profil. Det er mange som deler sensitive opplysninger om bedriften de jobber i, uten å forstå hvilke konsekvenser det kan by på for deg og din arbeidsgiver. Etter avsløringene om at Cambridge Analytica skal ha fått tilgang til 50 millioner amerikaneres Facebook-data ser man hvor lite kontroll man har, selv om man i utgangspunktet er kritisk og forsiktig. Det samme gjelder Instagram. Ved å gjøre innstillingene private kan du i stor grad styre selv hvem som kan se bildene dine, og spesielt viktig er kanskje dette i forbindelse med deling av barnebilder. Det siste året har det blant mange blitt populært å ha et «spøkelse» på eks. Snapchat. Ved å godta denne innstillingen vil alle dine Snapchat-kontakter kunne se hvor du befinner deg hver gang du logger på. Hvilke konsekvenser kan dette få?

Husk: Sosiale nettverk er nyttige og morsomt, men vær forsiktig med hva du legger ut og hvem du stoler på!

Logg av

Logg alltid ut av sosiale nettverk og e-posttjenester når du er ferdig med å bruke dem. Ja, det medfører kanskje litt ekstraarbeid når du skal logge deg på igjen, men det reduserer i stor grad mengden av data som samles inn om deg av de ulike tjenestene. I tillegg unngår du at andre kommer inn på profilen din, med de konsekvenser det kan ha.

Google

Opprett et Google-varsel som er knyttet til navnet ditt. Google-varsler eller «Google Alerts» er en enkel måte å holde styr på hva som blir sagt om deg på nett. Sett det opp og få en e-post når noen bruker navnet ditt.

Hvis du bruker Gmail, bør du sette opp totrinnsbekreftelse. Dette innebærer at du får sendt en kode til mobilen som du må bruke for å logge deg på Gmail fra en ny eller fremmed enhet. På denne måten får andre som får tak i passordet ditt, bare logget seg på kontoen hvis de har mobilen din også.

Sjekk ut hvordan du tar kontroll over Google-kontoen din her.

Informasjonskapsler

Slett internetthistorikken og informasjonskapsler med jevne mellomrom. Informasjonskapsler (såkalte «cookies») er små filer som lagres på enheten, og som brukes til å spore aktivitetene dine på nettet (som oftest for å skreddersy reklameinnhold). Ved å slette disse jevnlig, unngår du at for mange annonsører vet hva du gjør og interesserer deg for. Under personverninnstillingene i nettleseren kan du også velge å slette dem automatisk etter hver økt.

Netthandel

Både debetkort som Visa og kredittkort som Mastercard gir deg beskyttelse fra loven. Finansavtaleloven sier at tap fra misbruk av kortet, for eksempel at det trekkes mer enn du har avtalt, skal tilbakebetales av banken (kortutsteder). Dette gjelder både debet- og kredittkort.

Men finansavtaleloven gir deg ekstra beskyttelse når du bruker kredittkort. Loven sier at du kan rette de samme kravene mot kortutsteder som du kan rette mot butikken. Det betyr for eksempel at du kan ta reklamasjonssaker direkte med banken når butikken ikke ordner opp, eller går konkurs. Dette gjelder ikke ved bruk av debetkort.

Antivirus

Installer et godt antivirusprogram som beskytter deg mot nettfisking og spam. Oppdater antivirusprogrammet jevnlig.

Spørsmål om personvern?

Tar du i bruk disse tipsene har du kommet en lang vei når det gjelder å sikre at dine personopplysninger ikke blir misbrukt. Har du flere spørsmål rundt personvern er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med våre hyggelige kundebehandlere på telefon 97 91 22 22 eller epost bredband@svorka.no.

Kilder: HomeNet, Din Side og Telenor